woensdag 4 april 2012

Fruitrassen

vandaag een korte beschrijving van de verschillende fruitrassen in de boomgaard:

kers: gekregen boompje, geen idee wat het wordt. Ik zal foto's van de bloesems, bladeren en vruchten plaatsen.
Pruim:  -boeren gele: een wilde uitloper van de boom een bevriende tuinier.
                 - blauwe  onbekende
                 -  Bleu de Belqiue: Een oud Belgisch ras, vóór 1850 ontstaan. Ouders onbekend. Geïntroduceerd     omstreeks 1853.
                 - reine claude: Reine Claude is een oud ras, minimaal uit de 16e eeuw. De pruim is in rode en groene variëteiten verkrijgbaar en wordt ook toegepast als basis voor limonadesiroop of ranja. Ze zijn ook zeer geschikt voor het maken van jam.
De pruim ontleent zijn naam aan koningin Claude, de echtgenote van Frans I van Frankrijk. De tijd dat de pruim rijp is om geplukt te worden, varieert van half- tot eind augustus
  - zoete van Broer: geen idee. iniedergeval zoet. ws. eigengekweekt ras

Peer:  -Conference:  een tamelijk grote handpeer met veel roest en is vanwege de goede bewaarbaarheid het in Nederland meest geteelde ras. Het sappige vruchtvlees is licht oranje en zoet. De schil is hard.
Het ras  is een Engels perenras dat in 1894 in de handel kwam en waarmee in Nederland al meer dan 65 jaar ervaring is. Conference kan gemakkelijk biologisch geteeld worden in particuliere tuinen. Het grote voordeel van dit ras is de lange afzetperiode, omdat het lang bewaard kan worden en tijdens de bewaring de smaak goed behouden blijft.
              - Clapp's favorite: Clapp’s Favourite is ontdekt door Th. Clapp te Dorchester (Massachusetts) en is in 1860 als nieuwe variëteit bekend geworden. Het heeft een sterke groeikracht, groeit breed uit en is zeer vruchtbaar. Clapp’s Favourite is zeer geschikt voor hoogstam en struik. De bloeitijd  is matig laat tot laat, de bloesem is wit, kan in de tweede helft van augustus worden geplukt en is daarmee de eerste oogstbare peer van het nieuwe fruitseizoen.
              - Gieser Wildeman (deze staan op het andere stukje land en zijn al behoorlijk oud) is een stoofpeer Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850.

Appel: - Freiherr Von Berlepsch: Een appel uit het Rijnland; kruising tussen Ananas Reinette en Ribston Pippin van rond 1880.
Heeft een intense ananassmaak, zoet, fijne zuren, sappig en knapperig, kortom een zeer goede smaak. Bewaart tot Nieuwjaar.Een bijzonder kenmerk is het hoge vitamine C gehalte van de Berlepsch, met zijn 23,5 mg per 100 gram is het een van de tien variëteiten van appels met de hoogste vitamine C aandelen.
               - Ingrid Marie: De Ingrid Marie is rond 1910 bij toeval ontstaan op de landbouwschool Flemløse op het eiland Funen in Denemarken.  Leraar K. Madsen noemde de nieuwe appel naar zijn dochter.
De Cox's Orange Pippin  is waarschijnlijk een van de ouders van deze spontane kruising. De Ingrid-Marie heeft een stevige roodgespikkelde schil met gele accenten. De roodgele kleur kan ook in het vruchtvlees te zien zijn.

thuis in de achtertuin heb ik ook 3 appelbomen: Golden Delicious, Jonagold en een onbekende

Perzik: ben ik nog niet achter welke het is...

Kweepeer:  De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie  (Rosaceae). De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is een algemeen bekende vrucht in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. De boom kan 4-6 m hoog worden. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni. De kweepeer is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes.
De botanische naam is afkomstig van de Griekse stad Kydonia, tegenwoordig Chania, dat op Kreta ligt.

Dit zijn de bomen die ik nu mag verzorgen! Ben heel benieuwd of ze het goed gaan doen. Er zitten aardig wat knoppen aan maar een aantal is nu voor de 2e keer verplant. Wel met enorme kluit !
Zelf vind ik het leuk om de wat "oudere" rassen te kweken. De appelbomen in de achtertuin komen daar dus niet voor in aanmerking :) maar wel leuk voor de kinderen om van dichtbij de ontwikkeling van een appel te zien!
Ook het wel en wee dezer kun je volgen via deze blog.
de info over de rassen komt deels van Wikipedia.


1 opmerking: